köket

Har varit på praktikplats nr 1 i 3 veckor nu och jag är redan skittrött på det. Vad i hela friden ska jag bli kock för???
Känner typ inte alls för att gå dit imorgon men får väl bita i det sura äpplet och hålla ut ett tag o hoppas att detta går över.

Syster är på besök i Stockholm så vi har hunnit med 2 familjemiddagar i helgen och det har varit precis hur trevligt som helst. Linas bror fyllde år igår så då var det dessutom en otroligt skön fest hemma hos honom. Och i veckan som kommer ska jag på 2 vinprovningar samt att jag hoppas få hänga lite mer med syrran så jag borde väl inte klaga på jobbet, det finns ju en hel massa människor som går till jobb de är trötta på varje dag - jag är bara inte van att faktiskt stanna kvar när jag tröttnat. Jag har i alla fall hunnit halvvägs genom denna praktikplats nu så det är bara 3 veckor kvar. MIssförstå mig inte, alla är fortfarande skittrevliga och jag kunde inte önska ett bättre ställe, men jag är trött på det i alla fall. Nu fattar jag varför alla säger att det är så slitigt att vara kock.

Praktikplats nummer 1; storkök

Har varit 4 dagar på min första praktik. Storkök ska det vara så jag är på Saabs personalmatsal. ca 700 gäster /dag.

Den är faktiskt otroligt bra. Vi har rätt många rätter att välja på; varje dag en pasta, en wok, en husman eller främmande mat, en veckans grill o cn veckans klassiker. En liten salladsbuffe hör till och sen har vi en finare salladsbuffe som vi varierar varje dag.  De kan även alltid beställa hamburgare, samt göra specialbeställningar i förväg till vår a la carte avdelning. En cafédel finns också med mackor o kaffe o sånt o den har öppet hela dan.

Jag har fått börja i kallköket och mest hjälpt till med salladsbuffen och göra förrätter till a la carten. Under lunchtimmarna står jag vid wokstationen och pastastationen för maten där görs klart först vid beställning så jag måste säga att för en lunchrestaurang håller vi väldigt hög klass.

I fredags gjorde jag salladsbuffen i stort sett själv som ett litet miniprov och det gick hur bra som helst. Kökschefen sa under lunchen att han va imponerad över hur snabbt jag lärde mig allt som skulle göras och jag sög åt mig komplimangen som en svamp. :)

Vi börjar 6:30 på morgonen och kl 8 tar vi en halvtimmes frukostpaus. Sen fortsätter vi förbereda o laga mat och mellan 10:45-13.00 har vi öppet för lunch. Kl 13 tar vi själva en halvtimmes lunchrast och sen städar vi hela köket och när det är klart förbereder vi för morgondagen.

Det är ett astrevligt gäng jag jobbar med och jag tror knappt att jag kunde fått en bättre första praktikplats. Framförallt är de jättetålmodiga o står ut med alla mina hundratals frågor hela tiden.


lax och ägg med hovmästarsås och lime


Mozarellaost med tomat och basilika.


En liten del av buffén

Finbesök

Alla som skulle till Stockholm lyckades ta sig hit. Ja de som jag känner alltså. Det har varit toppen att ha dom här och nu är de sista precis på väg till Arlanda. Tack för denna gången!

Förutom att hänga med Londonsvenskar har jag spelat en hel del på CC och faktiskt plussat varenda gång så det får man väl vara sjukt nöjd med. Ett antal pass på Oden o Potten har även det hunnits med och iom att det är en hel vecka kvar på jullovat så blir det väl ett par pass till. När väl praktiken börjar så börjar jag vid 6:30 varje morgon så då är inte nattjobb direkt ultimat.

RSS 2.0